HOME
BIOGRAFIE
ZIENSWIJZE
WERKWIJZE
VIDEO
WERK
CONTACT
NIEUWS
 
 

Ontmoeting met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix - 6-6-15

Zaterdag 6 juni vond de opening plaats van het derde Symposium in Gorinchem. Na 1974 en 2005 zijn er ook nu weer diverse kunstwerken opgesteld door de stad en daarbuiten. Tevens had men voor deze derde keer weer Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix bereid gevonden om dit Symposium 2015 officieel te openen. De Grote kerk aan de Groenmarkt werd hiervoor de locatie. Om 11.00 uur kwam Prinses Beatrix onder trompetgeschal de kerk in, waar zij na geluisterd te hebben na enige sprekers, klavecimbel muziek, orkest en dans van leerlingen van Balletschool Papillon de openingshandeling verrichtte. Hiervoor plakte zij de Symposionsticker op een grote witte kubus in de kerk.

Na dit officiële gedeelte bracht Prnses Beatrix een bezoek aan het Tolhuis, waar zij diverse kunstwerken bekeek en een informeel samenzijn met 12 geslecteerde kunstenaars had waaronder Martijn Duifhuizen. Ze nam alle tijd om onder het genot van een goed glas wijn met de kunstenaars van gedachten te wisselen. Ze was zeer geinteresseerd en had kennis van zaken. Tenslotte ging zij naar molen de Hoop om ook daar enige kunstwerken te bekijken en met de makers van enige beelden te spreken. Hierna verliet zij Gorinchem weer.

Tot en met 30 augustus kan men de werken van ruim 170 kunstenaars bekijken. Zowel binnen als buiten.

Bekijk honderden foto's op Flickr...
Luister de toespraak van curator Menna Kruiswijk terug...
Lees meer over het Symposion Gorinchem...


  

 

 

Stilteruimte Langendijk Gorinchem - 6-6-15

Binnen één maand werd een pand aan de Langendijk omgebouwd tot een stilteruimte. De ruimte is volledig zwart gemaakt. Er hangen drie kunstwerken die schaars worden aangelicht: Het Laatste Avondmaal, 7 meter breed, zonder titel (zwart vierkant; 80x80cm) en icoon (24,6x30cm). Deze werken gaan samen met de muziek Sei still mein Herz (36min.) van componist Kees Wisse de dialoog aan met de bezoeker. De bezoeker zou minimaal 15 minuten in deze ruimte moeten verblijven om de ogen de kans te geven aan het donker te wennen. Hierdoor lijkt het alsof de ruimte juist steeds lichter wordt en de kunstwerken gaan 'schitteren'. Het Laatste Avondmaal en icoon bstaan uit zuiver goud, 24 karaat.

Lees meer over deze stilteruimte...

 

 

 

 

Handboek voor kunst in de kerk - 9-5-15

Op zaterdag 9 mei werd in de kerk in Doorn het 'Handboek voor kunst in de kerk' gepresenteerd. Ook het werk 'Het Laatste Oordeel' kreeg een plek in het boek. Marleen Hengelaar-Rookmaker schrijft: 'Duifhuizens minimalistische werken dwingen tot goed kijken, tot bezinning en contemplatie. Ze zijn mooi en verstild. Ze roepen vragen op en zetten aan tot gesprek. Ze zetten de bijbelse boodschap op scherp.'
Uitgeverij Buijten & Schipperheijn bracht het Handboek voor kunst in de kerk uit. Vijfentwintig auteurs uit de volle breedte van de kerken in Nederland werkten er aan mee. ’Er is een opmerkelijke opleving op het terrein van beeldende kunst in de kerk’, schrijft de uitgever in de begeleidende brief bij het recensie-exemplaar. De uitgave wil daarbij aansluiten.

Lees het interview met Anikó Ouweneel-Tóth (ND)...

 

   

Hooghstate Museum Haastrecht - 21-07-14

Vanaf 19 september is er een bijzondere tentoonstelling in het Hooghstate Museum in Haastrecht. In dit bijzondere voormalige koetshuis woont het echtpaar Verhage, beiden kunstverzamelaar en uitgever van het kunsttijdschrift Tableau.
Er is werk te zien vanuit verschillende kunstdisciplines: keramiek van galerie Carla Koch, Amsterdam, zilverwerk van Stuido 925, Schoonhoven en beelden en schilderijen van gallery 9, Amsterdam waaronder werk van Martijn Duifhuizen.

Klik hier voor meer informatie...

 

 

 

 

Filmpje genomineerd bij ARTTube Makers - 14-07-14

In de afgelopen periode was het mogelijk om je in te schrijven voor de wedstrijd MAKERS van ARTtube, het videoportaal van het Museum Boijmans Van Beuningen. In één minuut kon je laten zien hoe een kunstwerk tot stand kwam. Ook martijn Duifhuizen zond een filmpje in waarin te zien is hoe hij 10000 stipjes plaatst op een doek. Ondertussen zijn de beste filmpjes, waaronder het filmpje van Duifhuizen, genomineerd. Op vrijdagmiddag 5 september worden in het Museum Boijmans Van Beuningen de winnaars bekend gemaakt. Er zijn drie prijzen: de eerste prijs is €1000,-, de tweede een derde prijs zijn een Ipad. Daarnaast is het mogelijk om deel te nemen aan een videoworkshop.

Klik hier voor het genomineerde filmpje...

Klik hier om je aan te melden voor de videoworkshop...

 

 

 

 

Het licht gezien - 14-04-14

Gemeentemuseum Den Haag en Stichting ArtWorlds organiseren voor de vierde keer de ZomerExpo. De grootste landelijke beeldende kunst tentoonstelling samengesteld door een open inschrijving. Dit jaar is het thema 'licht'.
Ruim 3000 werken waren ingezonden door 1745 kunstenaars.
Op zaterdag 12 april werden er drie werken van Martijn Duifhuizen door een jury van 12 personen beoordeeld. In maximaal 18 seconden werd voor of tegen gestemd. In tegenstelling tot vorig jaar kwamen alle drie de werken door de eerste ronde. 's Middags kwam er een nieuwe jury van 6 personen die het werk opnieuw bekeken. Twee van de drie overleefden ook deze ronde. Deze twee werken zullen de komende maanden samen met nog 248 andere werken worden getoond in het Gemeentemuseum in Den Haag.
Daarnaast kwam opnieuw Andrea van Pol op het werk af en interviewde Martijn Duifhuizen. In AVRO's Kunstuur zal op 11, 18 en 25 mei om 18.50uur op Nederland 2 aandacht worden besteed aan de ZomerExpo.

 

 

 

 

Vuur dat nooit meer dooft - 30-12-13

Tussen Hemelvaart en Pinksteren 2014 organiseren verschillende kerken in het Groene Hart het 'Feest van de Geest' met dit jaar als thema 'vuur dat nooit meer dooft'.
Op zaterdag 12 oktober bezocht Martijn Duifhuizen samen met veertien andere kunstenaars verschillende kerken in onder meer Gouda, Haastrecht en Bodegraven. De keuze viel op de Salvatorkerk in Bodegraven aangezien deze kerk aan het water ligt... Gods geest zweefde over het water...
Lees meer...


 

   

Dordrechts Museum - 17-07-13

In 2012 promoveerde Arjan Nobel op een studie, getiteld: Besturen op het Hollandse platteland. Cromstrijen 1550-1780 (Zutphen 2012). Ter gelegenheid van deze promotie ontving Martijn Duifhuizen de opdracht om een werk te realiseren naar aanleiding van Johan de Witt.
Ter voorbereiding bezocht hij samen met de opdrachtgevers het Dordrechts Museum waar schilderijen hangen van Johan en Cornelis de Witt en hun vader Jacob de Witt. Het doel van de opdracht is om Johan de Witt 'nieuw leven' in te blazen na zijn gewelddadige dood in het rampjaar 1672.


 

   

Project fietsenstalling - 24-06-13

40 tweetallen uit HAVO-VWO-3 ontwierpen een nieuw beeld voor op de bestaande fietsenstalling van het Driestar College in Lekkerkerk. Uit deze 40 ontwerpen werden er uiteindelijk 6 gekozen door een jury bestaande uit Anneke Klein Kranenbarg en Jaap van den Berg, beiden beeldend kunstenaar, Arjan Driessen, kunstvakdocent, Gerard Roest, fotograaf en Gerard Mijnders, docent. Schoolbreed konden leerlingen uit 3 ontwerpen digitaal hun keuze maken. De winnaars zijn Gwendolyn Verboom en Christine Donk uit Streefkerk. Hun ontwerp is uitgangspunt voor de uiteindelijke realisatie. Bekijk de foto's op facebook:
fase 1 - fase 2 - fase 3 - fase 3 vervolg
Lees meer bij projecten...


 

   

KunstRAI 2013 - 21-05-13

Zo'n 15.000 bezoekers kwamen af op de 29e editie van de KunstRAI. Dat was 20% meer dan het jaar ervoor. Gallery 9 presenteerde werk in stand 6 van verschillende kunstenaars waaronder recentt werk van Martijn Duifhuizen.
In solo-stand 7 was werk te zien van Sonja Besselink.
Tijdens de opening zorgde Han Bennink voor een muzikale omlijsting. Bekijk de video aan de rechterkant van Han Bennink en de opening van de KunstRAI.


 

   

Zomerexpo AVRO - 06-04-13

Gemeentemuseum Den Haag en Stichting ArtWorlds organiseren voor de derde keer de ZomerExpo. De grootste landelijke beeldende kunst tentoonstelling samengesteld door een open inschrijving.
Op zaterdag 6 april werden er drie werken door een jury beoordeeld. In maximaal 18 seconden werd voor of tegen gestemd. Helaas kwam geen van de werken door de eerste ronde. 'Zou de jury het licht hebben gezien in je werk?' vroeg Andrea van Pol zich verbaast af.
Bekijk rechts de video van de voorronde waarin Martijn Duifhuizen wordt geinterviewd.


 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

   

Recensie door dr. P.M. Wisse- 12-02-13

Maarten Wisse, docent aan de VU in Amsterdam, schreef een theologische impressie bij 'Sei still mein Herz'. Hij schrijft:
Op 24 mei 2012 ging in de Janskerk in Gouda het kunstwerk ‘Sei still mein Herz’ in première. Het was een combinatie van enerzijds twee beeldende kunstwerken door Martijn Duifhuizen en anderzijds een compositie van de hand van mijn broer Kees Wisse. De kunstwerken gingen in première tijdens een concert waarin de compositie werd ingebed in enkele werken van Johann Sebastian Bach, onder andere de bekende koraalbewerking ‘Schmücke dich o liebe Seele’ uit de Leipzigverzameling. Lees verder...


 

   

RAW Art Fair succesvol - 09-04-13

Het laatste krasje was nauwelijks gezet en het eerste nieuwe werk van 2013 werd verkocht. Gallery 9 presenteerde het werk van verschillende kunstenaars op de RAW Art Fair in Pakhuis Santos in Rotterdam.
Ruim 13.500 mensen bezochten de beurs, 50% meer dan de eerste editie.


 

   

Studium generale - 01-03-13

Op 1 maart sloot Martijn Duifhuizen een serie lezingen over 'Reformatie en kunst' af met een 10 minuten durend stilteconcert en een uitgebreide lezing waarin onder meer duidelijk werd hoe 'het beeld' letterlijk en figuurlijk beschadigd raakte door invloeden van de Reformatie.
Daarnaast hielden ook Henk Pietersma en Willem Zijlstra een lezing.
In de drie lezingen werd aangegeven wat de relatie tussen geloof en kunst is, hoe de kunstenaars zich tot de traditie verhouden.

Lees hier meer...


 

The Art Catalogue - 01-01-13

The Art Catalogue is een nieuw kwartaalmagazine en gids voor hedendaagse kunst in Amsterdam.
Het magazine wordt in een oplage van 15.000 exemplaren gedrukt en verspreid over 4- en 5-sterrenhotels, grandcafé’s en andere gelegenheden in het hogere segment in Amsterdam en op Schiphol in de lounges voor business-class passagiers.
In het winternummer 2013 is op pagina 20 en 21 een publicatie opgenomen over gallery 9 met werk van Tineke Porck en Martijn Duifhuizen.

Klik hier voor de digitale editie

 

 

   

RAW showcases - 01-01-13

Gallery 9 stelt vanaf 24 december 2012 in aanloop naar de RAW Art Fair een schilderij van Martijn Duifhuizen tentoon in een van de vitrines van het voormalige gebouw van ABN AMRO aan de Coolsingel 119 in Rotterdam.
Het idee van deze 39 showcases is volgens de organisatie om galeries de gelegenheid te geven om zich gezamelijk te tonen aan een bredere doelgroep in het centrum van Rotterdam. Daarnaast is het een verlengstuk van de galerie. Het is een goede manier om reclame te maken voor de galerie en de kunstenaars met wie ze werken. De insteek van het tentoonstellen is om de verkoop van de kunstwerken te bevorderen.

Klik hier om naar rawshowcases te gaan...

 

 

   

Sei still mein Herz - 18-09-12

'Minimalistisch monumentaal! Ik ben niet vermaakt, maar heb wel genoten. Kees en Martijn, graag nogmaals een samenwerking in eenvoud.'
Dit was één van de reacties op het stilteconcert met expositie in de Sint-Janskerk in Gouda.
Na ruim een jaar van voorbereidingen was het eindelijk zo ver op donderdagavond 24 mei 2012: de uitvoering van 'Sei still mein Herz', een 40 minuten durende compositie van Kees Wisse, omlijnd door twee stukken van Bach, gespeeld op het koororgel door Bert van Stam. De compositie werd uitgevoerd door drie trompettisten: Ferdi Seelbach, Willemien van der Stelt en Roel van der Zande en de eerder genoemde organist Bert van Stam.
Tijdens het concert had het publiek de gelegenheid in stilte rond te lopen en het werk te bekijken van Martijn Duifhuize: het Laatste Avondmaal en het Laatste Oordeel.
Na afloop werd het publiek op water en brood gezet.
133 mensen waren bij dit bijzondere concert aanwezig. De reacties waren onverdeeld positief met de vraag om herhaling. En een herhaling komt er zeker!
Dankzij de sponsors was het mogelijk om een professionele opname van de avond te maken.

Bekijk de video-compilatie 'Sei still mein Herz'...

 

   

gallery 9, Artantique en KunstRAI- 03-06-12

Voor het eerst exposeerde Martijn Duifhuizen samen met Eef de Graaf en Coen Vernooij zijn werk in gallery 9 in februari 2012. Het werk 'diagonaal horizontaal verticaal' werd verkocht aan een Belgische advocaat.
Artantique trok veel publiek, in het bijzonder bij de opening door Aleid Wolfsen die zijn toespraak begon met de mededeling dat het kabinet was gevallen.
De KunstRAI trok in 5 dagen ruim 12.000 mensen. De opzet werd door de bezoekers gewaardeerd als open, luchtig, toegankelijk, afwisselend, divers, fris en van niveau. Lees meer...

Bekijk de opening van Artantique...

Bekijk de impressie van Artantique...

Bekijk de opening van de KunstRAI...

 

   

Miljonair Fair, Atelier Loeviera - 6-12-11

Enige tijd geleden werd Martijn Duifhuizen gebeld door beeldend kunstenaar José Loeve uit Giessenburg. José, enkele jaren daarvoor nog collega van Martijn in het Voortgezet Onderwijs in Rotterdam, belde met de vraag voor een expositie in 2012. Een bezoek in huize Loeve in november resulteerde in een bescheiden plek op de Miljonair Fair in de RAI Amsterdam. Deze Fair vindt plaats van 9 tot en met 12 december. Op deze Fair zullen de werken 'icoon' en 'zonder titel' worden geëxposeerd.

Lees meer over de expositie op de Miljonair Fair...

Lees meer op de site van Atelier Loeviera...

 

   

Sei still mein Herz, voorbereidingen - 18-11-11

Componist Kees Wisse en Martijn Duifhuizen zijn het stilteconcert met expositie intensief aan het voorbereiden. In november ging de speciale website 'Sei still mein Herz' de lucht in.
Als er voldoende sponsors zijn gevonden, een goede locatie en professionele musici zal het concert plaatsvinden eind april 2012.
Half december vindt er een overleg plaats met de koster en de coördinator van de Sint-Janskerk in Gouda. Mogelijk wordt het deze schitterende kerk.
Ondertussen zijn er twee sponsors gevonden: Atelier Loeviera en drukkerij Verloop. Deze drukkerij sponsort om te beginnen 500 kaarten met een vraag om sponsoring van het concert. Deze kaarten worden op de Miljonair Fair ter promotie uitgereikt aan geinteresseerden.

Lees meer over het project op de site 'Sei still mein Herz'...

 

   

Kunstwerk, basisschool de Akker, Sliedrecht - 5-8-11

Begin juni kreeg Martijn Duifhuizen een opdracht van het bestuur van WSNS Barendecht om een kunstwerk te realiseren voor basisschool De Akker. De Akker is een christelijke school voor speciaal onderwijs en verhuisde deze zomer naar een locatie in Sliedrecht. Vlak voor de zomervakantie had ieder kind iets getekend. Al deze tekeningen werden door Martijn verwerkt in een kunstwerk voor in de nieuwe school.
Zaterdag 17 september was de officiële opening en werd ook het kunstwerk onthuld. Daarnaast was er op die dag een kleine expositie en presentatie van het gemaakte kunstwerk.

Bekijk foto's van de opening...

Lees meer over het project...

Bekijk een animatie...

Bekijk het hele proces...

 

   

Geslaagde Zomeropstelling - 26-08-11

In juli en augustus was er weer de Zomeropstelling bij Gallery 9 in Amsterdam met van iedere kunstenaar minstens één werk. De galeriehouder wist ondanks het vele aantal kunstenaars er een prachitge expositie van te maken wwarin alles in één doorlopend lijn aan de wand hing.
Een 'wit' werk hing in fraai daglicht en werd verkocht aan een echtpaar in Groningen.

 

   

Koninklijke Prijs Amsterdam - 4-07-11

In mei dit jaar zond Martijn Duifhuizen digitaal zes werken in voor deelname aan de Koninklijke Prijs Amsterdam. Op basis hiervan werd hij uitgenodigd voor de tweede ronde waarbij op 4 juli twee werken werden aangeleverd bij kunstveiling Sotheby's in Amsterdam. Helaas werd op 7 juli bekend dat de beide werken niet doorgingen voor de eventuele prijs of expositie in Koninklijk Paleis Amsterdam.
Bij de tweede ronde bleken beide kunstwerken beoordeeld in een ruimte zonder daglicht terwijl voor het werk van Martijn Duifhuizen daglicht essentieel is voor een juiste beoordeling.
Voor het overige werk dat tijdens de tweede ronde stond opgesteld gold dat het van hoge kwaliteit was maar wel op enkele stukken na allemaal figuratief van aard. We zijn benieuwd naar de expositie in het Koninklijk Paleis in oktober dit jaar.

Lees meer over deze prijs...

 

   

Artspot, Amsterdam - 23-5-11

Van woensdag 11 tot en met zondag 15 mei vond de eerste editie plaats van de nieuwe kunstbeurs Artspot Amsterdam in Loods 6 aan de KNSM-laan in Amsterdam.
Artspot Amsterdam, een kleine maar hoogwaardige nieuwe kunstbeurs, vond plaats in het kader van de ‘Art in Amsterdam’-week. Aan Artspot werd onder andere deelgenomen door Gallery 9 met werk van Martijn Duifhuizen.
Van 11 tot en met 15 mei stond heel Amsterdam in het teken van beeldende kunst. Een groot aantal musea, broedplaatsen, kunstenaarsinitiatieven en evenementen verenigde zich onder de vlag van Art in Amsterdam. Art in Amsterdam wilde de hoofdstad gedurende 5 dagen als hedendaagse kunststad op de kaart zetten, zowel nationaal als internationaal. Gelijktijdig met Artspot Amsterdam werd in de RAI de Art Amsterdam gehouden en in de Westergasfabriek de lente-editie van de Affordable Art Fair. De Brakke Grond bood in het weekeinde plaats aan de Amsterdam Art/Book Fair.
Ruim 30.000 bezoekers kwamen op de kunst af. De folders waar onder meer werk van Martijn Duifhuizen in stond vonden gretig aftrek.

Lees meer over Art in Amsterdam...

Lees meer over de drukbezochte opening op Kunstnieuws...

Bekijk de Artspot-impressie...

Bekijk de foto's bij Gallery 9...

 

   

Artantique, een geslaagde beurs - 23-5-11

Van 17 tot 25 april vond de beurs Artantique plaats. Er werd door 65 kunst- en antiekhandelaren en galeriehouders deelgenomen waaronder Gallery 9 met onder andere werk van Martijn Duifhuizen.
De opening werd verricht door Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum Amsterdam. Tijdens de beurs werd het werk 'stapeling' verkocht.

Bekijk de opening door Axel Rüger...

Bekijk de review van de beurs...

Lees het interview op Kunstnieuws...

Bekijk de foto's bij Gallery 9...

 

   

High tea, Handelsgebouw, Rotterdam - 23-5-11

Begin april was er een high tea in het handelsgebouw in Rotterdam, vlakbij het Noordereiland. Martijn Duifhuizen exposeerde hier verschillende werken in een privéwoning met drie verdiepingen. Tijdens deze high tea waren er gasten uit het hele land die genoten van de Rotterdamse architectuur, de expositie en een fantastische opera.

Bekijk de foto's...

 

   

Artantique Utrecht 2011 en Gallery nine (9) - 24-2-11

Sinds begin 2011 wordt (een deel van) het werk van Martijn vertegenwoordigd door Gallery 9 in Amsterdam, een galerie die het accent legt op minimalistische abstracte kunst. Dit betekent dat hij als vaste kunstenaar om de twee a drie jaar een expositie in deze galerie zal hebben. Daarnaast neemt deze galerie deel aan verschillende kunstbeurzen.
Van 17 tot 25 april vindt de beurs Artantique plaats. Er zal door circa 70 kunst- en antiekhandelaren en galeriehouders worden deelgenomen waaronder Gallery 9 met onder andere werk van Martijn Duifhuizen. De hoge kwaliteit van de deelnemers wordt gegarandeerd door gespecialiseerde selectiecommissies. De beurs biedt het publiek een ruim aanbod aan hoogwaardige kunst en antiek, van oude tot actuele kunst en van antiek tot vintage design.

Lees verder op Artantique...

Bekijk de site van Gallery 9...

 

   

Opening expositie en kunstprijs La Lecq - 5-11-10

Marco Goudriaan uit Ammerstol heeft met zijn kunstwerk Miles (branderij) als eerste de kunstprijs La Lecq in de wacht gesleept. De jury typeerde zijn werk als "ambachtelijk en uniek, op een zeer mooie manier neergezet. Kortom een kunstenaar met een eigen gezicht. Als je in de toekomst een werk tegenkomt, weet je direct: dat is er één van hem." De jury ziet deze kunstenaar landelijke faam gaan krijgen als ook de voorstellingen niet alleen het bekende plaatje weergeven.

Bekijk een video van de opening

Bekijk een video van de prijsuitreiking

Voor de kunstprijs La Lecq 2010 was de jury samengesteld uit drie personen met zeer verschillende achtergronden en interesses. Sarah van der Pols, autonoom beeldend kunstenaar en docent aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam; Hans Vermeulen, lid van de kunstcommissie in gemeente Krimpen aan den IJssel en Alexander van der Lecq, fotograaf en ondernemer in kunst en in- en verkoop van kunst.

Betty van der Velden uit Stolwijk sleepte met haar schilderij de eerste amateur kunstprijs in de wacht. "Dit werk springt eruit! Je moet er bovenop zitten, maar er gebeurd van alles. Een stil mysterieus werk. Mooi materieschilderij met fijne details onderin. Laat het werk eigenlijk maar voor zichzelf spreken en de kijker de gelegenheid geven om zelf het verhaal er in te zien. Het werk toont gescheiden werelden met een duidelijk getrokken grens. Het geheel staat onder toezicht van een Loden Wachter, op zijn mantel zijn menselijke figuren aangebracht. Een fascinerend werk met diepe betekenis," aldus de jury.
Winnares van de Publieksprijs was Marian Timmer met olifanten van keramiek. De winnende kunstwerken zijn tot half januari 2011 in streekmuseum de Crimpenerhof te bezichtigen. Daarna kunnen ze geleend worden bij de kunstuitleen Krimpen aan den IJssel.

Kunstenaarsvereniging Krimpener Kunstwaard (KKW) reikte dit jaar voor de eerste maal de kunstprijs La Lecq uit. Voorafgaand aan de uitreiking van de prijs was er een groepstentoonstelling van alle deelnemers in de, voor deze gelegenheid tot expositie- en feestruimte ingerichte schuur van Jacobsen Jensen, Achterbroek 13 in Berkenwoude. De groepsexpositie van de 65 deelnemers werd zaterdagmiddag 23 oktober geopend door de voorzitter van de Rotary Club Schoonhoven en liep door tot en met zaterdag 6 november.
De feestelijke uitreiking van de eerste kunstprijs La Lecq vond plaats op vrijdagavond 5 november door Hans Broekmeulen, directeur voor recreatie en toerisme Groene Hart.
Kunstenaarsvereniging Krimpener Kunstwaard is opgericht in april 2009 en telt ondertussen 150 leden. Binnen de vereniging zijn vele disciplines vertegenwoordigd als schilders, tekenaars, beeldhouwers, fotografen, grafici, edelsmeden, keramisten, dichters, zilversmeden en een hoedenmaker.

 

 

Miles van Marco Goudriaan; winnaar kunstprijs La Lecq 2010

Gerjo Goudriaan voorzitter KKW

   

Expositie in de Turfkelder in Schoonhoven - 25-06-10

Vrijdagmiddag 25 juni om 17 uur opende wethouder Willems de expositie van Illuzien in de Turfkelder in Schoonhoven. Zij benadrukte het belang van kunst en cultuur in Schoonhoven en omstreken en zou het betreuren wanneer de Turfkelder niet meer opengesteld zou worden voor exposities.
Voorzitter Henny Peper van Illuzien sloot hierbij aan en lichtte het werk kort toe. De expositie gaf een mooi overzicht van de kunstenaars uit gemeente Bergambacht.
Deelnemers met in hoofdzaak keramiek, beelden en schilderijen waren Sonja van Dijk, Martijn Duifhuizen, Gerjo en Marco Goudriaan, Margreet Kloosterman, Kea Koot, Tineke Maatje, Adri Ooms, Henny Peper, Marian Timmer, Frans Tollenaar, Marika Verhulst Janecek, Michelle de Waard en Samantha van der Wouden.

 

Bekijk een video-impressie van 3 minuten

 

 

   

Geslaagde 2e Pinksterdag, Illuzien, Berkenwoude - 24-05-10

Op maandag 24 mei 2010 was er weer de jaarlijkse atelierroute van Illuzien, het kunstenaarscollectief van gemeente bergambacht. De route ging langs verschillende plaatsen als Ammerstol, Bergambacht en Berkenwoude. Tientallen kunstenaars openden hun huis of atelier waaronder Martijn Duifhuizen. Ruim zestig bezoekers bekeken zijn werk en er stelden er vragen over. De reacties waren positief: 'Onverwacht een geweldig creatieve buurman met werken waar ik zeer van onder de indruk ben', 'een nieuwe Schoonhoven' en 'Wat een verrassing! Ik denk erover om te zwichten voor een wit schilderij op mijn volledig witte wand.'

 

Bekijk een video-impressie van 3 minuten

 

Bekijk hier 11 foto's

 

 

Illuzien

   

Expositie, Walls Gallery, Amsterdam

In een oud grachtenpand aan de Pinsengracht in Amsterdam hing langs de hoge wanden werk van onder andere Martijn Duifhuizen. Het thema 'The Nature of Art' werd zichtbaar in het werk van negentien kunstenaars met verschillende disciplines.
Enkele honderden bezoekers namen een kijkje binnen. De reacties waren enthousiast!
De expositie liep tot 5 mei 2010.

 

Bekijk hier 17 foto's van de expositie

 

 

Walls

   

Opening expositie, Over kunst en reformatorisch enzo, Dordrecht

'Wat zouden ze willen meenemen als ze naar huis gaan? Hmm. Frans Bron weet het meteen: het werk van Martijn Duifhuizen boeit hem geweldig.'
(uit ND, 25-01-10; lees verder...)

 

Het werk 'schreeuw' werd ondertussen verkocht. Bekijk dit werk...

 

Op zaterdag 23 januari 2010 werd de expositie van 48 verschillende (toegepaste) kunstenaars uit reformatorische hoek in een antikraakschool in Dordrecht geopend door Liesbeth Goudzwaard (Sela©). Ruim tweehonderd bezoekers kwamen erop af. Er waren interessante lezingen van Franca Treur, auteur van het onlangs verschenen boek 'Dorsvloer vol confetti', van Mari Baauw, architect en van Pieter Hartkoorn.

 

Bekijk een video-impressie van 5 minuten

Bekijk hier 37 foto's van de expositie

Bekijk de lezing van Franca Treur - deel 1

Bekijk de lezing van Franca Treur - deel 2

Bekijk de lezing van Franca Treur - deel 3

Download de lezing als pdf

Lees de persberichten

 

 

sela

   

Expositie, Illuzien, Bergambacht

Op vrijdagavond 30 oktober 2009 werd de expositie van 12 verschillende kunstenaars uit gemeente Bergambacht feestelijk geopend door Marcel Oskam. Onder het genot van een hapje en een drankje konden de bezoekers de expositie bezichtigen.
Twee weekenden lang stond de expositie in de belangstelling. Ook de kranten kopten positief.

 

Lees de persberichten

 

Bekijk de film

 

 

 

 

expo

Geslaagde Tweede Pinksterdag, Illuzien, Berkenwoude

Op maandag 1 juni 2009 waren er verschillende exposities in Berkenwoude, Bergambacht en Ammerstol.
Ook Martijn Duifhuizen exposeerde zijn werk in eigen huis. Er kwamen zevenenzestig bezoekers op af. Drie werken werden verkocht: 'aards' en 'hemels' en 'landschap'.
Een reactie van Karin Croes die onlangs een expositie organiseerde in Gouda: 'Martijn, jouw werk met deze afmetingen, zo abstract en subtiel met hele fijne nuances dat heb ik nog niet eerder gezien. Het maakt me stil.'

 

Bekijk hier de foto's

 

Lees het persbericht met betrekking tot Karin Croes

 

 

 

 

Kunstgids Kunstenaars 2009

In maart komt er een Kunstgids uit waarin verschillende kunstenaars hun werk tonen. Martijn Duifhuizen behoort tot één van hen. Deze Kunstgids telt 176 pagina's en geeft een goed beeld van de huidige kunst.
De Kunstgids is verkrijgbaar in verschillende boekhandels en musea, en ook online te bestellen.

 

Lees meer over de Kunstgids...

 

Bestel of reserveer online...

 

 

 

De verticaal bepaalt de betekenis van horizontale lijnen

De architect Mart Ros van architectenburo Roos en Ros te Oud-Beijerland gaf eind 2007 de opdracht een kunstwerk te maken naar aanleiding van een uitspraak van Le Corbusier, genoemd in Het Kanaal van Chaim Potok:

'De verticaal bepaalt de betekenis van horizontale lijnen'

Het schilderij mocht alleen uit witte verf bestaan en moest een formaat krijgen van 240cm hoog bij 60cm breed. Na een lange zoektocht resulteerde dit in een stalen object waar de verticaal zichtbaar wordt middels een buiging in het staal. Het hele oppervlak is vervolgens horizontaal wit beschilderd.

Zijn reactie op het object: 'Je had het niet krachtiger kunnen vertellen met minder middelen.' Hij was zeer verrast.

 

Bekijk het object en lees meer...

 

 

 

Kunstenaar in de klas, Wegwijzer, Berkenwoude

Op 8 juli 2008 kwam de kunstenaar in de klas bij de kleuters van groep 1 op basisschool de Wegwijzer in Berkenwoude. Al schilderend vertelde Martijn over zijn werk als kunstenaar. Waarom donker zo mooi is en zwart zo boeiend, wat er mogelijk is met wit en op welke manier je schildert, de kleuters zaten op het puntje van hun stoel en deden enthousiast mee.

 

Bekijk hier een stukje video van 'de kunstenaar in de klas'

 

 

 

kunstenaar in de klas

Gezellige Tweede Pinksterdag, Illuzien, Ammerstol

Op maandag 12 mei 2008 waren er verschillende exposities in Berkenwoude, Bergambacht en Ammerstol.
Aan de Lekdijk was Martijn Duifhuizen gastexposant. Het bezoekersaantal liep op tot bijna honderd en RTV West hield een interview.

 

Bekijk hier de video van RTV West

 

Bekijk hier de foto's

 

 

 

Geslaagde expositie, Roos & Ros, Oud-Beijerland

Op 20 maart 2008 eindigde de overzichtstentoonstelling van het werk van Martijn Duifhuizen bij architectenburo Roos en Ros te Oud-Beijerland.
Mevrouw Mons kocht het werk 'bedekking', familie Nobel 'ikoon' en 'boom' en Mart Ros wilde 'fabriek' kopen maar deze werd hem door de kunstenaar geschonken als dank voor de mogelijkheid tot exposeren en het waardevolle contact.
Naast reacties op de expositie kwamen er ook reacties vanuit berichtgeving in verschillende week- en dagbladen.

 

Bekijk hier de persberichten...

 


 

Geslaagde open dag

Op zaterdag 23 februari 2008 was er een open dag bij architectenburo Roos & Ros te Oud-Beijerland van 10.30uur tot 15.30uur. Er waren vrienden, familie en bezoekers uit de omgeving, maar ook zelfs uit Apeldoorn.
De werken 'ikoon', 'boom' en 'bedekking' zijn verkocht. De bezoekers werden verwelkomd met koffie plus en konden Martijn Duifhuizen spreken.
Voorafgaand aan deze open dag stonden er ook berichten in verschillende weekbladen. Lees meer...

 

Bekijk hier de foto's van de open dag

 

 

 

Symposium, Roos en Ros, Oud-Beijerland

Op woensdag 19 december 2007 was het symposium 'het trekken van de lijn' bij architectenburo Roos en Ros. Tijdens dit symposium was de overzichtstentoonstelling ook te zien. Lees meer...

 

Bekijk hier de foto's

 

 

 

 

Presentatie 'Schepping', Kunsthal Rotterdam, het Vierkante Ei

Zaterdag 29 september 2007 heeft Martijn Duifhuizen zijn werk 'Schepping' gepresenteerd aan de jury van het Vierkante Ei in de Kunsthal in Rotterdam.
Na inzending van zijn werk werd hij geselecteerd voor de voorronde in de Kunsthal. Tijdens deze ronde werd hij beoordeeld door de jury die bestond uit Sacha Bronwasser, kunstrecensente van de Volkskrant, Hans Aarsman, fotograaf, Arie Schippers, kunstenaar en Jannet de Goede, curator in de Kunsthal.
Hij werd samen met elf andere kunstenaars uitgeroepen tot dagwinnaar.
Van de ruim duizend inzendingen eindigde hij bij de laatste twaalf, een kans van één procent!

Bekijk hier de video's